کنترل و مدیریت مغز
مدیریت ذهن چیست؟
تمام باورها و رفتارهای ما از ذهن مان سرچشمه می گیرد. به توانایی مدیریت کردن افکار و باورها مدیریت ذهن می گویند.
ذهن و مغز مهم ترین عضو در بدن هر انسان می باشد. با مدیریت ذهن توانایی کنترل امور و آنچه در زندگی ما رخ می دهد را بدست می گیریم.
می توانیم آن گونه شویم که می خواهیم.
واقعیت این است که وقتی بتوانیم ذهنمان و مغزمان را مدیرت کنیم، میتوانیم به تمام خواستهها و آرزوهای زندگیمان برسیم.
فقط کافی است با ذهن خود آشنا شویم آنگاه ذهن ما رفتارها و برخوردهای جدید را میآفریند.
ذهن چیست؟
ذهن و مغز هر دو یک جز واحد هستند. اگر مغز را به کامپیوتر تشبیه کنیم ذهن همان نرم افزار و یا برنامه های اجرایی است. به سخت افزار این کامپیوتر مغز گفته می شود.
- هنگامی که میخواهیم از قسمت های مختلف این عضو مهم صحبت کنیم کلمه مغز را به کار میبریم.
- هنگامی که منظور ما اشاره به کارکردها و یا تصمیمات مغز باشد از کلمه ذهن استفاده میکنیم.
توانایی های ذهن و مغز ما بسیار زیاد است. هر انسانی قادر است فعالیت ها و کارهای متفاوتی را انجام دهد، مسائل زیادی را یاد بگرید، مسیرهای عصبی بیشماری را در مغز خود به وجود آورد و توانایی های بیشماری را کسب کند.
در گذشته بیان میشد که افراد نابغه و افراد برتر جامعه از حدود ده درصد ظرفیت مغز و ذهن خود استفاده میکنند و در انسان های معمولی این درصد کمتر است.
تحققیات جدید نشان میدهد ذهن و مغز همه انسانها مانند هم است. ذهن همه با حداکثر توان و ظرفیت خود در حال کارکردن است.
تفاوتی که بین ذهن و مغز افراد نابغه و برتر با انسان های معمولی وجود دارد،
نحوه استفاده و مدیریت ذهن است که توسط هر شخص انجام میپذیرد.
واقعیت این است که هرکسی که بخواهد از ذهن خود بهترین استفاده را کند حتماً موفق خواهد شد. در گذشته دانستههای ما در مورد ذهن و مغز بسیار کم بود و انسان به مغز و ذهن خود آگاهی نداشت. با پیشرفت علم و تکنولوژی آگاهی انسان از این قدرت نهفته، ذهن، بیشتر شد. در صورت اینکه بخواهیم میتوانیم بهدرستی از ذهنمان استفاده کنیم.
آیا ذهن به مدیریت نیاز دارد؟
از آنجا که ذهن ما بیشترین اثر بر روی روابط، کار و زندگی ما دارد پس مدیریت ذهن میتواند بسیار مفید واقع شود. اگر ما بتوانیم بر ذهنمان تسلط یابیم و به گونه ای رفتار کنیم که کنترل ذهنمان در دست خودمان باشد به بسیاری از اهداف خود در زندگی دست مییابیم.
واقعیت این است که ما در اکثر مواقع تحت کنترل ذهنمان هستیم و ذهن است که ما را کنترل میکند. هنگامی که در گذشته گیر کردهایم و یا درگیر ناراحتیهای گذشته هستیم ذهن است که ما را کنترل میکند و آن چه ما در این مواقع انجام میدهیم از ضمیر ناخودآگاه ما سرچشمه میگیرد.
بسیاری از تصمیم های ما در اثر ضمیر ناخودآگاه ذهن ما است که به راستی در بسیاری از اوقات ما به آنها دسترسی نداریم و نمیدانیم علت بسیاری از تصمیمهای ما چه چیزی بوده است.
پس بهتر است در انجام هرکاری ذهنمان را مدیریت کنیم و کنترل آن را در دست بگیریم به جای آنکه اجازه دهیم ذهن مان کنترل ما را در دست گیرد.
اجازه دهید برایتان مثالی بزنم. تصور کنید تصمیم گرفته اید کاری را شروع کنید و مدام نگران هستید. از یک طرف این کار، کار مورد علاقه تان است و از طرف دیگر نگران این هستید که اگر موفق نشوید چه میشود.
در این موقعیت نگرانی ها مانع عملکرد شماست و گاهی این نگرانی ها باعث میشود که شما از تصمیم تان منصرف شوید.
بنابراین وقتی با کارکرد ذهن آشنا میشوید ، متوجه میشوید که این نگرانی ها طبیعی هستند. این آگاهی کمک می کند در مواقعی که ذهن تان مانع موفقیت شماست مچ ذهن تان را بگیرید. در نتیجه به ذهن تان اجازه نمیدهید که با بزرگ نشان دادن این ترس ها و نگرانی ها و افکار مزاحم مانع موفقیت شما شود.
آیا مدیریت ذهن آسان است؟
از آنجا که بسیاری از تصمیم های ما در زندگی توسط سیستمی انجام میشود که به آن تفکر سریع گفته میشود و این سیستم خودکار و سریع است و از پیش زمینه های ذهنی ما برای تصمیم گیری استفاده میکند پس مدیریت ذهن کار آسانی نخواهد بود زیرا به تلاش و پشتکار نیاز دارد و همچنین باید با تفکر سریع مقابله کند تا تصمیمهای انتخابی از جانب سیستم تفکر سریع ذهن را نپذیرد.
با این حال با یادگیری روش های صحیح مدیریت ذهن و به کار گیری آن و با کمی تلاش می توانید در مدیریت ذهن و افکار خود حرفه ای شوید. فقط کافی است که تصمیم بگیرید…
آماده اید شروع کنیم؟
قصد داریم یاد بگیریم که ذهن و افکار خود را مدیریت کنیم تا عملکرد بهتری در کار و زندگی خود داشته باشیم.
فواید مدیریت ذهن
همانطور که گفتیم زمانی که کنترل ذهن مان را بدست گرفتیم بر بسیاری از مشکلات زندگی پیروز میشویم در واقع این ما خواهیم بود که ذهن را کنترل میکند نه اینکه ذهن ما را کنترل کند و به هر سمتی که خواست هدایت کند.
اگر بتوانیم ذهن مان را مدیریت کنیم:
- عملکرد مان خیلی بهتر از گذشته میشود
- بیشتر می توانیم در لحظه حال باشیم
- تمرکزمان افزایش می یابد
- انرژی ذهنی خود را به دلیل مسائل بیهوده از دست نمی دهیم
- زندگی بهتری خواهیم داشت
- و…
برای مثال فرض کنید که برای حفظ سلامت باید روزانه ورزش کنید ولی از آنجا که همیشه از ورزش فراری بودهاید، با اینکه میدانید ورزش برای سلامتی تان مفید و ضروری است از انجام آن پرهیز میکنید.
مراجعی داشتم که می گفتم بی نهایت دلش می خواهد ورزش کند اما نمی تواند و این موضوع او را آزار میداد. مرتب احساس میکرد که تمام مشکلاتش به دلیل عدم ورزش کافی است. با این حال برای ورزش کردن اقدام نمی کرد.
پس از بررسی هایی که انجام دادیم متوجه شد که مدام ذهنش درگیر ورزش نکردن است و این موضوع مانع کار و عملکرد اوست. در هنگام کار کردن مدام به خود می گوید که باید ورزش میکردم اما امروز هم این کار را نکردم.
وقتی که یاد گرفت این موضوع را کنترل کند و متوجه شد که چگونه با این افکار مزاحم مواجه شود و اجازه ندهد که ذهننش کنترل او را به دست بگیرد نه تنها از عذاب وجدان ورزش نکردن راحت شد بلکه چند ماه بعد در پیامی به من گفت که ورزش کردن را شروع کرده است.
علت این امر این است که ما ذهنمان را به حال خود رها کردهایم و آنطوری زندگی میکنیم که ذهن ما میخواهد.
ذهن ما مدام کارهای عقب افتاده، نگرانی ها، ترس ها و عواقب کارهایمان را به ما یاد آوری می کند.
همچنین ترجیح میدهد که کار جدیدی انجام ندهد زیرا انجام کار جدید یعنی صرف انرژی بیشتر و این مخالف قانون مغز ماست.
بنابراین این فرد نه تنها شروع به ورزش کردن نمی کرد بلکه در مرداب نگرانی هایی فرو رفته بود که به علت ورزش نکردن ممکن است برای او پیش بیاید. و هر روز حالش بدتر از روز قبل بود.
چگونه ذهنمان را مدیریت کنیم؟
یکی از بهترین روشهای مدیریت ذهن این است که هنگام تصمیمگیری هایمان چند لحظهای فکر کنیم و اجازه ندهیم ذهنمان ما را کنترل کند.
اگر خاطرات تلخ گذشته مدام ما را آزار میدهد این تقصیر ماست که به ذهنمان اجازه همچین اتفاقی را دادهایم.
هر موقع موضوعی شما را ناراحت کرد چند لحظه صبر کنید و به خود بگویید دیگر نمیخواهم ذهنم مرا کنترل کند.
تحت هیچ شرایطی به آن موضوع فکر نکنید.
یک موضوع مهم و جالب انتخاب کنید و وقتتان را با آن پر کنید.
اگر دوباره ذهن شما افکار مزاحم را برایتان پررنگ کرد اصلاً نگران نشوید زیرا بسیار طبیعی است و این اتفاق چندین بار پیش میآید. با این افکار مزاحم نجنگید و به آنها فکر نکنید، فقط آن را گوشهای نگهداشته و به آنها بگویید فعلاً برای شما وقت ندارم بعداً به شما رسیدگی میکنم .
برای خود و زندگیتان بیشتر ارزش قائل شوید و به این افکار ذهن بها ندهید. بارها و بارها این کار را تکرار کنید تا ذهنتان شرطی شود و دیگر به این افکار بها ندهد.
واقعیت این است که ذهن متوجه میشود این افکار بینتیجه هستند و بهصورتی باور نکردنی این افکار از ذهن شما ناپدید میگردند. حتی اگر دوباره آنها را به یاد آورید، دیگر ناراحت نمیشوید زیرا همانطور که شما آنها را نادیده گرفتید ذهن هم آن را نادیده گرفت و به سادگی درمییابید که با تلاش ذهن و افکارتان را در دست گرفتید.
مدیریت افکار مزاحم موضوع خیلی مفصلی است و یک مهارت بسیار کاربردی است. شما می توانید این مهارت را یاد بگیرید.
برنامه اجرایی
گاهی قدرت ذهنتان از شما بیشتر می شود. احساس خوبی به تصمیم هایتان ندارید. شک و تردید شما را راحت نمی گذارد. در این حالت شما تحت کنترل ذهن تان هستید. پس چند لحظه توقف کنید. کنترل ذهن را دست گیرید. هرکاری که ذهنتان به شما میگوید غیر ممکن است را باور نکنید.
- نکته اول این است که آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید به ذهن خود آگاه شوید.
- افکار منفی را به افکار مثبت تبدیل کنید
- برای اهداف و افکار خود برنامه ریزی کنید
- آنها را اولویت بندی کنید
- و در نهایت اقدام کنید
امیدوارم این نکات را در زندگی خود اجرا کنید و خوشحال میشوم نظرات خود را در پایین همین صفحه برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید