انواع روش های یادگیری
انواع روش های یادگیری
حتماً همه زمان مدرسه را به خاطر دارید که مجبور به حفظ کلی مطلب در شب امتحان بودیم و همه به دنبال ترفندهای شب امتحان می گشتیم تا بتوانیم با زحمت كمتر بهترین نمره را بگیریم. همه چیز به ما توصیه می شد: از حفظ شعر و استفاده از گیاهان دارویی برای تقویت حافظه گرفته تا جستجوي کتاب آموزش تندخوانی و دعاهای مادربزرگ. به مدرسه هم که وارد می شدیم کلی از همکلاسی ها را می دیدیم که هرکدام به روش متفاوتی در حال دوره کردن و به خاطر سپردن نکات مهم درسی بوده و همه ادعا می کردند که بهترین روش های یادگیری و حفظ سریع مطالب را می دانند و البته خیلی وقت ها عصبانی از این که چرا هر چه میخوانند یاد نمی گیرند و مشکل از سختی درس است!
ولی واقعیت اینجاست که هیچ چیز سختی در دنیا وجود ندارد و فقط با دانستن چند راهکار ساده شما به راحتی میتوانید هر چیزی که بهآن علاقه دارید یاد بگیرید. اين مقاله فقط راجع به یادگیری زبان های خارجی نیست بلکه به طور کلی مربوط به روش های یادگیری در بین افراد مختلف است. اگرخیلی کنجکاو هستيد تا راه حل معمای سخت و همیشگی درس خواندن را بدانيد پس به شما پیشنهاد میدهيم ادامه این مقاله را دنبال کنید:
به هر کلاس درسی که وارد میشوید تعداد زیادی دانش آموز وجود دارد که به ازای هر کدام یک یا چندین استعداد مختلف ذهنی در وجود انها قرار گرفته است. هیچ دو انسانی دقيقا مثل هم نیستند حتي دو يا چندقلو ها! هر فرد روش متفاوتی را برای رویارویی با مسائل انتخاب می کند که این ویژگی به وضعيت حافظه و نحوه یادگیری آن ها هم بسط پیدا خواهد كرد. بسیاری از دانشمندان و روانشناسان یادگیری در رابطه با این موضوع تحقیقات زیادی را انجام داده اند که نتیجه ی این تحقیقات جواب سوال بسیاری از دانش آموزان و اولیا را در رابطه با یادگیری و استعدادهای هر فرد پاسخگوست. تیپ های متفاوتی از دانش آموزان وجود دارد و براساس تئوری وارک به چهار گروه تقسیم می شوند که در ادامه به بررسی هر گروه به صورت مجزا می پردازیم:
سبک یادگیری بصری (visual):
همانطور که اسم این گروه نشان میدهد، این افراد مطالب را از راه دیدن بهتر یاد می گیرند و ترجیح می دهند یک رابطه ی بصری بین مطالب مختلف پیدا کنند تا بدین طریق اطلاعات را بهتر در حافظه خود ثبت کنند. از ویژگی های شخصیتی افراد با یادگیری بصری میشود به موارد زير اشاره کرد:
- دانش آموزان بصری با سرعت بالا و تند صحبت می کنند و بر روی کلمات خودت دقت کافی ندارند.
- آنها بی صبر و حوصله هستند و تمایل به قطع کردن حرف دیگران دارند.
- آنها بیشتر از کلمات و جملات مرتبط با تصاویر استفاده می کنند.
- آنها با دیدن بهتر یاد گرفته و به حافظه می سپارند.
بهترین روش یادگیری برای این افراد مدیریت بهتر زمان و بالا بردن سرعت مطالعه و تبدیل کردن هر مطلب ورودی به نوعی نمودار، شکل یا نقشه ذهنی است تا رابطه ی منطقی بین اطلاعات را با چشم پیدا كرده و درک بهتری از طرح کلی درس در ذهن آنها نقش ببندد. برای مثال بهترین روش حفظ کردن لغات انگلیسی برای افراد اين گروه استفاده از فلش کارت های تصویری است. اگر شما خصوصیات این دسته از دانش آموزان را دارا هستيد سعی کنید بیشتر از نقاشی، تصاویر، نمودار و نقشه استفاده کنید تا در زمان کمتر بیشترین مقدار از مطالب را یاد بگیرید، زیرا که این راهکارها مطابق با سبک یادگیری مخصوص شماست.
سبک یادگیری شنیداری (auditory):
حتما خیلی اوقات متوجه شده ايد که بعضی از افراد با بلند خواندن درس یا حتی قافیه دادن به مطالب ان بهتر یاد می گیرند که البته این رفتار معمولا برای اطرافیان بسیار آزاردهنده است. شما با شناخت تفاوت های یادگیری و انواع استعدادهای انسان از یک فرد به فرد دیگر می توانید بدون اینکه اطرافیان خود را اذیت کنید سرعت مطالعه ی خود را به حداکثر رسانده و به خاطر تفاوت در استعدادهایتان هم سرزنش نشوید. به این سبک یا الگوی یادگیری، یادگیری شنیداری می گویند. اگر شما یکی از اعضای این گروه هستید ، حتما تا كنون چندین بار در کتابخانه به شما تذكرداده اند. این گروه از دانش آموزان هوش موسیقیای بالایی دارند و از راه شنیدن بهتر یاد می گیرند.
ویژگی های افراد با یادگیری شنیداری :
- این دسته از دانش آموزان شمرده صحبت می کنند و شنوندگان بسیار خوبی هستند.
- تفکر آنها از نوع خطی است به اين معني كه آنها بر اساس ترتیب اتفاقات پیرامون خود، انها را به خاطر می سپارند. از نظر این افراد بهترین راه برای رفتن از نقطه ی A به B یک خط مستقیم است.
- آنها ترجیح می دهند به جای اینکه مطالب را بخوانند همه چیز برایشان با کلمات توضیح داده شود.
- آنها با گوش کردن و به صورت شفاهی بهتر یاد می گیرند.
اگر شماهم یکی از اعضای این گروه هستید سعی کنید با بلند تکرار کردن مطالب، موسیقی و تدریس مطالب به دیگران درس خواندن را برای خود راحت تر کنید. مثلا اگر فردا یک مصاحبه ی کاری یا تعیین سطح به زبان انگلیسی دارید، بهترین راه برای روان شدن در توانایی صحبت کردن گوش کردن به مکالمات انگلیسی در زمان انجام کارهای روزمره و یا حتی ضبط کردن صدای خود بعد از یک مصاحبه ی فرضی با خودتان است.
سبک یادگیری نوشتاری (reading/writing):
همانطور که حدس می زنید این دسته از افراد با در تماس بودن با متن – چه خواندن و چه نوشتن – بهتر یاد می گیرند. افرادی که سبک یادگیری غالبشان یادگیری نوشتاری است به جای دیدن تصاویر یا شنیدن داستان دوست دارند تا متن کتاب را بخوانند. افراد این گروه با امتحان های کتبی احساس راحتی بسیار بیشتری می کنند. این دسته از دانش آموزان همیشه بهترین روش های تندخوانی و تقویت حافظه را با استفاده از متن بلد هستند. حتما شما هم یکی از افرادي که زودتر از ديگران برگه ی امتحانی خود را تحویل میدهند میشناسید.
ویژگی های افراد با یادگیری نوشتاری :
- این دسته از دانش آموزان مطالب را به صورت نوشتاری و روی کاغذ بهتر می فهمند.
- آنها تمایل به دریافت و تولید اطلاعات به صورت کتبی دارند.
- آنها از نوشتن مطالب لذت بیشتری می برند.
اگر شما هم یکی از افراد این دسته هستید احتمالا تعداد زیادی از دفتر و دفترچه های رنگارنگ دارید که همه ی انها با اطلاعات مختلف پر شده است. در این صورت برای بالا بردن سرعت مطالعه و بهتر یاد گرفتن مطالب باید از روش خلاصه نویسی و نوت برداری استفاده کنید.براي آشنايي با انواع روش هاي خلاصه نويسي اين مقاله را بخوانيد. شما همیشه از بهترین جزوه نویس های کلاس بودهايد؛ پس بدون درنگ موبایل خود را کنار بگذارید و به جای تایپ کردن از کاغذ و قلم استفاده کنید، چون باعث یادگیری بهتر شما می شود. همچنین شما درامتحان های چهارگزینه ای و کتبی عملکرد بهتری دارید، پس خوشحال باشید چون شما یک قدم از دیگران در کنکور جلوتر هستید. سعی کنید اگر که واقعا سبک یادگیری نوشتاری در شما غالب است، برخلاف آن عمل نکنید و روش های یادگیری مطابق با این الگو را برای خود طراحی و شخصی سازی کنید تا بتوانید بیشترین کارایی را در فرآیند مطالعه و یادگیری داشته باشید.
سبک یادگیری حرکتی (kinesthetic):
در افراد با یادگیری حرکتی، فرآیند یادگیری همراه با فعالیت های فیزیکی و حرکتی همراه است. این گروه از افراد علاقه ی عجیبی به انجام دادن کارهای مختلف در کلاس دارند. حتما همه ما یکی از ان بچه ها را در مدرسه یا فامیل دیده ایم که با باز کردن پیچ و مهره های اسباب بازی و یا لمس کردن و تجربه کردن اشیای مختلف در محیط پیرامون خود، چیزهای جدید را یاد می گیرند و حتی گاهي اوقات از آنها به عنوان بيش فعال، پرانرژی و یا حتی خرابكار ياد میشود. ولی واقعیت اینجاست که احتمالا این افراد هیچکدام از اینها نیستند و فقط سبک یادگیری انها نیاز به فعالیت حرکتی بیشتری دارد.
ویژگی های افراد با سبک یادگیری حرکتی :
- این دسته از دانش آموزان نسبت به گروه های دیگر بسیار آرام و شمرده صحبت می کنند.
- آنها دیرتر از بقیه تصمیم می گیرند.
- آنها از تمامی حواس پنجگانه ی خود برای یادگیری استفاده می کنند.
- آنها با انجام دادن روش های تجربی و حل معماها در زندگی واقعی بهتر یاد می گیرند.
- و در آخر آنها علاقمند به یادگرفتن با تجربه و لمس کردن اشیا و روش آزمون و خطا هستند.
اگر شماهم عضو این گروه هستید سعی کنید با بازی، حل معما و دیدن اشیا از نزدیک و وارسی و بررسي انها یادگیری خود را به حداکثر مقدار ممکن برسانید. مثلا اگر فردا یک امتحان زبان انگلیسی دارید، میتوانید با استفاده از بازی با کلمات لغات را حفظ کنید.
شاید پس از خواندن اين مقاله کمی گیچ شده باشید و نتوانيد بفهمید شما جزو کدام یک از این گروه ها هستید. طبق تحقیقات روانشناسی حافظه افراد تلفیقی از تمامی این گروه ها هستند که البته احتمالا در هر فرد اثر یکی از این روش های یادگیری از بقیه پر رنگ تر است و همین امر هم باعث تفاوت های یادگیری در بین افراد مختلف مي شود. اما با این حال اگر در مورد تیپ شخصیتی و روش یادگیری مخصوص شخصیت خود مطمئن نیستید،از اين به بعد اندكي به رفتارهاي خود در هنگام يادگيري و بررسي نتيجه كيفيت يادگيري خود بپردازيد تا بتوانيد سبك يادگيري شخصي خود را به خوبي يافته و بهتر ياد بگيريد.
سپاس از همراهي شما 🙂
دیدگاهتان را بنویسید