هوش وجودی یا هستیگرا چیست؟
هوش وجودی یا هستیگرا چیست؟ معنای زندگی چیست؟ چرا ما میمیریم؟ چرا ما زندگی میکنیم؟ چه اتفاقی برای ما میافتد؟ برای پاسخ به این سوالات باید به هوش وجودی که توسط گاردنر معرفی شد، برویم. هوش وجودی یا هستیگرا، حساسیت و ظرفیت برای مقابله با سوالات عمیق در مورد وجود انسان میباشد. با شناسایی هوش وجودی میتوانید بدانید که آیا شما هوش وجودی دارید یا نه؟ و افرادی که هوش وجودی دارند چگونه میتوانند در جامعه خدمت کنند؟ برای آشنایی بیشتر و کاملتر با این هوش در این مقاله با ما همراه باشید.
هوش هستیگرا چیست؟
هوش وجودي شامل توانایی فرد برای استفاده از ارزشهای جمعی و شهود برای درک دیگران و جهان اطراف آنها میباشد. افرادی که در آنها هوش وجودی بهتر است، معمولاً میتوانند به مسائل از بالا نگاه کنند(تصویر بزرگ را ببینند.). فیلسوفان، متکلمانان و مربیان در میان کسانی هستند که گاردنر آنها را به عنوان هوش وجودی بالا معرفی میکند.
برای رشد بهتر در آینده ما نیاز به مهارتها، ذهنیت و ارزشهایی داریم که کمتر شناخته شده یا اطلاعات غیر قابل شناسایی هستند. همانطور که بیان شد، هوش وجودیت، هوش تفکر تصویر بزرگ است. افرادی که دارای هوش وجودی هستند تمایل دارند متفکران انتقادی باشند که هنجارها را به چالش بکشند. گاردنر هوش وجودی را به عنوان “نگرانی از مسائل زندگی نهایی” تعریف میکند. چرا ما زندگی میکنیم؟ چرا ما میمیریم؟ ما از کجا آمدهایم؟ چه اتفاقی برای ما میافتد؟
اهمیت هوش وجودی در زندگی
به طرق مختلف، هدف آموزش و پرورش الهام بخشیدن به انسانهای آینده و رو به جلو بردن آنهاست. تقویت این هوش در جوانان منجر به شناخت پتانسیل واقعی خود میگردد که به مسائل از بالا نگاه کنند تا درکی درباره موضوعات داشته باشند. امروزه که جهان درگیر مسائل زیادی همچون جنگ، کمبود آب و غذا، تغییر شرایط آب و هوایی است باید انسانها به تقویت هوش هستی گرا در خود بپردازند و از فرد به کل برسند تا بتوانند به جامعه خود کمک کنند.
ویژگیهای هوش وجودی
هوش هستیگرا یا وجودی با سطح بالایی از رشد بقیه هوشها مشخص میشود تا جایی که دانش عمیق و اهمیت تواناییهای دخیل در همه آنها را فرض میکند. برخی از برجستهترین ویژگیهای آن عبارتند از:
- علاقه به مسائل دنیوی: مبدأ زندگی و معنای مرگ، هدف از وجود ما و غیره.
- بیعلاقگی به شیوههای عادی اجتماعی: اوقات فراغت، بیماری و غیره.
- تعالی فیزیکی و تجربه اتحاد همه عناصر جهان به عنوان یک کل.
- توانایی مشاهده خود و مشاهده محیط از منظر عمیق.
- دفاع از ارزشهای جهانی: صلح، عشق، خرد، خوبی، حقیقت، هماهنگی، برادری و غیره.
- عمل به ارزشها و به دوری از ارزشهایی که حاکی از زوال حال انسان است مانند: خودپرستی، حسادت، غصب، پرخاشگری و … .
- علاقه به دانش و اعمال معنوی.
- کنجکاوی دائمی و نیاز دائمی به رشد وجودی.
- اشتیاق به خدمت و کمک به دیگران، فراتر از خود محوری.
- نیاز به مراقبت شخصی (غذا، ورزش بدنی، عادات سالم و غیره) زمانی که بدن را به عنوان ظرفی برای روح در نظر میگیریم.
فعالیتهایی که منجر به تقویت هوش وجودی میشود:
هوش وجودی در تک تک افراد جامعه وجود دارد. مانند بقیه هوشها، استعدادهای ژنتیکی و محیطی خاصی وجود دارد که به رشد بیشتر برخی از هوشها نسبت به دیگران کمک میکند. با این حال، هر یک از آنها را میتوان با استفاده از فعالیتهایی تحریک کرد که منجر به تقویت هوشهای مختلف گردد. در مورد هوش وجودی، از جمله فعالیتهایی که به توسعه و تقویت آن کمک میکند عبارتند از:
- تفکر یا مراقبه برای دستیابی به دانش عمیق چیزها.
- مراقبت از بدن، از طریق تغذیه سالم و ورزش، که آن را ظرف موقتی روح انسان میدانند.
- گفت و گوی سقراطی، پرس و جو در مورد مسائل ثابت شده، دستیابی به احتمالات و حقایق جدید
- اعمال معنوی
- ترویج همبستگی و اقدام برادرانه، حمایت از پیوندهای اتحادی که بین همه انسانها وجود دارد.
- تحسین، تمرین و پرورش، وسیله ای برای دستیابی به واقعیتها و حقایق دیگر است.
- بازدید از اماکن باستانی
- مطالعه کتابها فلسفی
- مطالعه زندگینامه افراد معروف در فلسفه
ارتقای هوش وجودی در حال حاضر که به عنوان ابزاری برای مبارزه با فقدان ارزشهایی که در جامعه ما حاکم است و منجر به فقر معنوی جهانی و عامل بسیاری از بدیها در جهان ما شده است، برای جامعه ضروری است .
مشاغل برای افراد با هوش وجودی بالا
مشاغل احتمالی عبارتند از:
- کشیش
- مربی مدیتیشن
- مربی یوگا
- روانشناسی
- مشاور
- سخنران عمومی
- فیلسوف
- رهبر
- روحانی
افراد معروف با هوش وجودی بالا
جای تعجب نیست که در تاریخ کسانی هستند که دارای هوش فوق العاده ای هستند، از جمله:
سقراط: این فیلسوف مشهور یونان “روش سقراطی” را اختراع کرد، که شامل سوالاتی عمیق برای تلاش بیشتر برای درک حقیقت است یا حداقل برای رد کردن غیر مستقیم آن.
بودا: نام او به معنای واقعی کلمه به معنای “کسی است که بیدار است”. معنی میشود. متولد در نپال، احتمالاً بین قرن ششم و چهارم در هند بود است. او بودیسم را تاسیس کرد، بودیسم مذهبی است که بر اساس جستجوی حقایق بالاتر تاسیس شد.
عیسی مسیح بنیانگذار یکی از ادیان اصلی جهان، مسیح، در اورشلیم در برابر وضعیت موجود تحت فشار قرار گرفت و اعتقاد به یک موجود بالاتر، خدا، که حقیقت ابدی را دارد، مطرح کرد.
سنت آگوستین بسیاری از فلسفه خود را بر اساس آموزههای افلاطون، فیلسوف یونانی این ایده را مطرح کرد که حقیقت انتزاعی که بالاتر و کاملتر از آنچه ما شاهد آن هستیم وجود دارد ، دنیای ناقص زندگی باید به دنبال این حقیقت انتزاعی باشد، هر دو افلاطون و سنت آگوستین معتقد بودند. علاوه بر بررسی تصویر بزرگ ( از بالا به مسائل نگاه کردن)، صفات رایج در کسانی که دارای هوش وجودی هستند عبارتند از: علاقه به سوالاتی در مورد زندگی، مرگ و فراتر از آن؛ توانایی نگاه کردن به فراتر از حواس برای توضیح پدیده؛ و تمایل به یک بیگانه در حالی که در عین حال نشان دادن علاقه قوی به جامعه و کسانی که در اطراف آنها است باشد.
افراد دیگری همچون: خواجه نصیرالدین طوسی ، فیثاغورث، ارسطو، رنه دکارت،گالیله، ابوریحان بیرونی، جابرابن حیان(شیمیدان معروف)، نیوتن، فارابی، ابن سینا، خیام، شیخ بهایی، ابن هیثم.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه بیشتر:
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی مقاله جالبی بود
خوشحالیم که این مقاله براتون مفید بوده 🙂