تفاوتهاي ميان مغز ، ذهن ، حافظه و هوش چيست؟
زمان تقريبي مطالعه این مقاله : 4/5 دقيقه – 610 کلمه
با توجه به آموزههايي كه در سيستم آموزشي و مدارس آموختيم ، اغلب نميتوانيم ذهن ، مغز ، حافظه ، هوشو… را از هم تفكيك كنيم و با شناخت ناكافي از هريك نميتوانيم از تمام قابليتها و تواناييهاي خودمان استفاده كنيم ، در ادامه قصد دارم به صورت ساده مفهوم هرموضوع را بيان كنم.
مغز چيست؟
درفضاي ميان دو گوش درون استخوان جمجمه، بافتي سفيدوخاكستري رنگ به صورت چينخورده قرار گرفته كه مركز دستگاه عصبي ماست، سلولهاي تشكيلدهنده اين بافت نورون ناميده ميشود. اگر چينخوردگيهاي مغز را باز كنيم مغز ما تقريباً به اندازهي يك بالش است كه از 100ميليارد نورون تشكيل شده است، نورونها از طريق ترشح مواد شيميايي و يا ارسال پالسهاي الكتريكي با يكديگر ارتباط برقرار ميكنند. پيچيدهترين سيستم موجود در جهان هستي مغز انسان است، حتي پيچيدهتر از كهكشانها!
ذهن چيست؟
اگر الان از شما بخواهم تا مغزتان را به من نشان دهيد، ميتوانيد؟ بله! به راحتي با انگشت اشاره دست راست به سمت سرتان اشاره ميكنيد و ميگوييد مغز اينجاست! حال اگر از شما بپرسم ذهنتان كجاست چطور؟ ذهن يعني كل بدن! در واقع ذهن ما بخش ناخودآگاه بدن ماست! يكي از جالبترين نكاتي كه در رابطه با ذهن وجود داره اينه كه برخلاف تصور ما ، مغز رهبر كل بدن ما نيست، در واقع ذهن ما كه مجموعهاي از باورها ، تفكرات و احساسات ماست به مغز دستور ميده كه در لحظه چه كاري رو انجام بده! ما نميتونيم حد و مرز مشخصي براي ذهن بيان كنيم! اگر مغز رو مانند يك پيانو در نظر بگيريم، ذهن ما نوازندهي آن پيانوست. با اين حساب اگر روي ذهن خود تسلط يابيم روي زندگي خود مسلط ميشويم!
حافظه چيست؟
حافظه يك عملكرد ذهني مبتني بر مغز است. قابليتي به منظور حفظ، نگهداري و يادآوري اطلاعات ، دادهها، تجارب و خاطرات ما كه داراي مراحل و انواع مختلفي ميباشد. مراحل آن عبارتند از: رمزگرداني، اندوزش و بازيابي اطلاعات. انواع كلي آن عبارتند از: حافظه حسي ،حافظه كوتاهمدت و حافظه بلندمدت. به طور كلي اطلاعات و داده ها از طريق حافظهي حسي دريافت و به حافظهي كوتاهمدت منتقل ميشوند و پس از بررسي و پردازش در صورت لزوم طي فرآيندي به حافظهي بلندمدت انتقال يافته و ذخيره ميشوند.
هوش چيست؟
زماني كه از مردم بپرسيد هوش چيست، اغلب آنها يا از عنوان عقل براي آن استفاده ميكنند و يا از هوش هيجاني (IQ) كه يكي ازانواع هوش است سخن ميگويند! اما درواقع هوش مجموعهاي است از توانايي و استعداد در يادگيري، توان به كار انداختن تواناييهاي خود به منظور رسيدن به اهداف در زندگي و كار ، مهارتهاي مختلف مثل تمركز، استدلال منطقي ، حلمساله ، برنامهريزي ، خلاقيت و در آخر توانايي سازگاري و تعامل سازنده با محيط پيرامون و تغييرات آن . درگذشته هوش به انواع هوشهيجاني، هوشجسماني و هوشمعنوي تقسيم ميشد اما پس از تحقيقات”هوارد گاردنر” نظريهاي مبني بر وجود هوشهاي چندگانه بيان شد، انواع 9گانه هوش عبارتند از: هوشزبانشناختي ، هوشمنطقي-رياضي ، هوشموسيقايي ، هوشبصري-فضايي ، هوشبدني-حركتي، هوش ميانفردي، هوش درونفردي ، هوش طبيعتگرا و هوشوجودي! در مقالات ديگر انواع هوش و تعاريف آنها را به تفسير بيان خواهم كرد.
تخيل چيست؟
توانايي ايجاد و خلق موقعيتهاي جديد ، فراخواني ، بازآفريني و يادآوري رويدادها و معلومات جديد ، تصاوير و ايدهها را تخيل مينامند. مغز انسان از دو نيمكره تشكيل شده است كه تخيل و خلاقيت عملكرد كلي نيمكرهي سمت راست آن ميباشد. تقويت قوهي تخيل تقريباً با افزايش مهارت خلاقيت فرد رابطهي مستقيم دارد. متاسفانه در جوامع امروزي تمايل حكومتها بر كاهش توانمنديهاي نيمكرهي راست مردم جامعه است ، زيرا اغلب اقدامات و فعاليتهاي افراد خيالپرداز و خلاق قابل پيشبيني نبوده و براي بقاي حكومتها مخاطرهآميز هستند.
با سپاس از توجه شما
دیدگاهتان را بنویسید